LAAB | Eslite · Cityplaza
LAAB is a collective of architects, designers, and makers in Hong Kong led by Yip Chun Hang and Otto Ng. Projects include public architecture, interior design, interactive art, digital fabrication, and transformable apartment.
Yip Chun Hang, Otto Ng, 葉晉享, 吳鎮麟, hk architect, hk interior design, fabrication, parametric, transformable, smart home, smart city, playground, microflat, museum design, small home, exhibition, landscape, social design, architect, architecture, designers. interior, interactive design, architects, fab, lab, makers
15753
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-15753,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-9.1.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.7.4,vc_responsive
Project

Eslite, Cityplaza

Team

Zion, Kenneth, Happy, Hon, Otto, Ricci, Hang, Catherine, Jason, Yazh, with the support of WKP

Category
Architecture, Interior, Retail
About This Project

 

The summer reading house is a project we designed for Eslite, a Taiwanese bookstore that was recently introduced to Hong Kong. To create “nature” within a shopping plaza, we weaved three basic natural elements—wood, light, and shadow in the design of the two reading houses— “Cherry” and “White-oak.”

 

“Cherry” and “white-oak” harmoniously stood in the atrium of Taikoo Plaza, embracing the natural sunlight that project through the glass ceiling. These two reading houses not only created reading and recreational space for mall strollers, but also defined the thematic zoning, circulation, and spatial sequence. “Cherry House” was an adult reading room built with twisted ridge geometry, creating a dynamic and captivating interior experience. The bookshelves held the neighboring frames together for lateral stabilization while at the same time displaying the best-selling books. “White-oak House” was a kids’ playroom. The slide and reading rake combined reading and playing space to accommodate different moods.

 

We designed the form and structure of “Cherry” with parametric modeling technique. To respond to particular environmental and functional constraints, every unique portal was parametrically generated by our computer program Rhino / Grasshopper.  The information of each section profile was then sent to the digital fabrication machine and was directly cut without printing out any drawings. This way, we can streamline the process of design and making.

 

The summer book reading house was Eslite’s first pop-up store in Hong Kong. It took a fresh approach to public book reading space by integrating two seemingly contrasting moods—reading and playing—into one space. Instead of encouraging reading by simply displaying books (like what we usually saw at book exhibition), we transformed the whole space to create an ambience that were conducive to reading. “Cherry” delivered a reading vibe that slowed down urban strollers and encouraged them to stop to read the books on display. “White oak,” on the other hand, gave space for children to play while accommodating parents to read alongside.

 

LAAB為誠品設計位於太古城中心的閱讀書房,利用木、光、影這三種大自然的素材來營造仲夏書屋的氣息。書房的六個主題區以不同的木材來劃分,每個主題區也有各自的特色展櫃,除了配合該區的功能以外,同時也塑造各區的個性。在廣場的兩邊,我們設計了兩組以屋子輪廓為藍本的建築物,來建構六個主題的佈局、人流管理及空間體驗。櫻桃木屋是成人的閱讀空間,屋頂形狀多變,讓各位在屋子裡走動時有不同的空間體驗。木條牆上的書架,除了展示書藉,更是鞏固建構不可或缺的部份。夏日的陽光灑在櫻桃木上,折線成影,配上藍天白雲,正是駐足閱讀的好時光。另一邊廂的白橡木屋是小朋友的樂園,不論是中間的滑梯或是兩旁的軟座,都能讓愛讀愛玩的他們在那裏渡過歡樂的下午。