LAAB | Garden Restroom
LAAB is a collective of architects, designers, and makers in Hong Kong led by Yip Chun Hang and Otto Ng. Projects include public architecture, interior design, interactive art, digital fabrication, and transformable apartment.
architecture firm, hong kong architecture firm, hong kong artist, hong kong architect, asia architect, interior designer, hong kong interior designer, interior designer, digital fabrication, fabrication lab
16976
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-16976,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-9.1.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.7.4,vc_responsive
Project

Garden Restroom

Project Team

Client: NWD & LCSD Design Architect: LAAB Architects Authorized Person: Ronald Lu & Partners Design Landscape Architect: James Corner Field Operation Executive Landscape Architect: Urbis Lighting Designer (Exterior): Speirs & Major Lighting Designer (Interior): Lightswitch M&E Engineer: WSP Signage Designer: Pentagram Structural Engineer: Arup

LAAB Team

Core LAABers: Sherry, Yin Lih, Gordon, Otto Supporting LAABers: Alfred, Happy, Hon, Minjung, Kelvin, Catherine, Janis, Anderson, Charlie, Hang

Description

Garden Restroom is a public lavatory LAAB Architects designed for the Salisbury Garden in Tsim Sha Tsui. The translucent facade rolls up to the roof, bringing natural sunlight to the interior; at night, the architecture lights up like a lantern in the dark. Borrowing the architectural language of adjacent buildings, we use timber fins to create a diagonal pitched roof, providing a dynamic spatial experience for visitors while creating a visual surprise for those standing from afar. Inside the lavatory, we construct a curvilinear wall to create enclosure with a sense of privacy, while concealing light bulbs, speakers, and exhaust fans underneath. Garden Restroom plays the sound of flowing water, users can enjoy a moment of privacy with comfort and ease. 茅室是 LAAB 為尖沙咀梳士巴利花園設計的公共廁所。半透明的磨砂玻璃從地下延伸至屋頂,把四周的自然環境帶進茅室。白天, 室內清明透徹,讓大家可以安心地歇腳;夜裡,它默然佇立,是陪伴旅人趕路的一盞燈。屋頂是傾側的,我們借用了周遭建築的設計語言,用木條刻畫茅室的細紋,豐富了花園的視覺效果和空間體驗。 茅室的入口開敞明亮, 如廁空間卻很隱密。我們用連綿起伏的牆來規劃室內的空間, 同時把燈,喇叭和抽風機等設備隱藏起來。室內還有大自然潺潺的流水聲,讓大家能輕鬆自在地方便 。

Category
Architecture, Interior
About This Project