LAAB | HK House, Echigo, Japan
Hong Kong based architects, artists, interior designers, and makers led by Yip Chun Hang and Otto Ng. Projects range from architecture, interior, and public space, to interactive art installation and digital fabrication.
hong kong architect, hong kong architecture, hong kong interior designer, hong kong artist, media artist, digital fabrication lab, hong kong interior design, hong kong office design, coliving, coworking, office design
17062
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-17062,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-9.1.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.7.4,vc_responsive

Project

HK House at Echigo, Japan

Supported by

藝術推廣辦事處 Art Promotion Office

Design Architect Team

Yip Chun Hang, Otto Ng, Reagan Lee, Humphrey Keung, Tat Lau, CK Wong, Janis Poon, Kelvin Lam, Chloe Yau, Adam Kor, Martin Lau, and Catherine Cheng from LAAB Architects

Project Architect and Engineer

大平木工有限会社 大平政志

Branding & Signage Designer

Art Promotion Office & LAAB Architects

Video Production & Photographer

Art Promotion Office, Artfront Gallery & LAAB Architects

Contractor & Fabricator

桑原工務所

Design Statement

香港部屋座落在日本新潟縣中魚沼郡津南町內的一個村落裡。 津南的上鄉被大自然緊緊包圍著,是一個有大樹,有小草,充滿着雪國風貌的青蔥之地。我們不想破壞這份自然和寧靜,便以樹枝的幾何作為部屋的主要結構。 屋頂微微傾側,和村落中此起彼落的民居建築物互相呼應。我們用新潟當地的魚沼杉木和常見的鍍鐵板作為部屋屋身的主要物料。部屋裡有一個6米樓高的方正寛敞展覽廳,藝術家的居住空間和社區廚房。鐵閘、舊信箱、霓虹光管在大自然中安靜地歌唱。 在盛夏的下午,我們可以來部屋看展覽,跟藝術家聊天,與居民在廚房分享新潟的越光米,或眺望䀝疄的農田。在嚴冬的雪夜,藝術家可躲在這暖暖的小房子,品嚐雪國的雪下紅蘿蔔汁,倚望着對面街角的越後妻有上鄉劇場館 。 人、藝術、大自然共處, 不愁寂寞。 Located at the periphery of Tsunan Town in Niigata Prefecture, Hong Kong House fills up the north corner of a pocket garden in a peaceful neighborhood surrounded by local dwellings. Closely overseeing the Kamigo Clove Theater, one of the a major venues for Echigo-Tsumari Art Triennale, the house will be a new community hub for Kamigo neighbourhood in Tsunan and a major platform for Hong Kong artists to showcase their works in the Echigo-Tsumari Art Field in coming years. Inspired by the green and picturesque landscape, the compact Hong Kong House takes tree branching form as the main structural element to support the gable roof and the floor of the artists quarter. The simple pitch roof geometry resonates with the many vernacular structures in the neighbourhood is animated by the faceted and titled entrance façade. Locally sourced timber, Unoma Sugi, is used for the entrance facade and artists quarter. Galvanized metal cladding-- another ubiquitous material in local village architecture-- is adopted to encompass the rectilinear white gallery. This intriguing duality houses an exhibition space, an artist residence, and a community kitchen. Under the tree, Hong Kong-crafted galvanised roller shutter, letterbox and neon-like signage orchestrate a peaceful song in the nature offered by Echigo-Tsumari. You can come here to see exhibition, chat with our artists, or simply to look at the neighbourhood farmland.

Category
Architecture, Art, Gallery
About This Project